(28 febuari 2013)
Op 20.02.2013 keurde minister Geert Bourgeois het herwaarderingsplan goed voor het beschermde dorpsgezicht van Reningelst.
De dorpskom van Reningelst werd als dorpsgezicht beschermd bij ministerieel besluit van 29 mei 1997.
De bescherming heeft als doel de gaaf bewaarde dorpskern te behouden met de volgende belangrijke hoofdstructuren en componenten :
In het zelfde ministerieel besluit werden ook diverse gebouwen als als monument beschermd : het brouwerijcomplex Sint-Joris, de site van het verdwenen kasteel en de bewaarde gebouwen van de kasteelhoeve.
Bij de historische studie bleek een voorheen onbekend en opmerkelijk kaartenboek van de parochie Reningelst uit 1783 een belangrijke sleutel te vormen. Door het detail en de juistheid van deze prekadastrale kaart kon aangetoond worden dat de kasteelsite - en vooral de landschappelijke ontwikkeling er rond, gegenereerd door de kasteelheren op het einde van de 18de eeuw - een nog veel grotere stempel drukt op de morfologie van het dorp als kon worden gedacht.
Het historische luik belicht verder de evolutie van een 18de-eeuwse plattelandsgemeente met open bebouwing naar een meer aaneengesloten dorpsbebouwing in de 19de eeuw en het effect van de verwoestingen in de Eerste Wereldoorlog; hoofdzakelijk collateral damage bij de slag om de Kemmelberg op 16.04.1918.
Het herwaarderingsplan belicht voorts enkele kwetsbare erfgoedelementen die over het algemeen van bijzonder belang zijn voor de genius loci. Dit gaat om typisch regionale schrijnwerktypes enerzijds en de historische lokale dakpanproductie anderzijds.
Voor de verschillende gebouwen en landschapselementen worden vervolgens de erfgoedelementen en erfgoedkenmerken afgelijnd, die voor herwaardering in aanmerking komen.
De kasteelsite, die een belangrijke stempel op het dorp drukt, heeft heden heel wat van zijn leesbaarbheid verloren. Het herwaarderingsplan besteedt dan ook bijzondere aandacht aan deze site: er worden verschillende planmatige suggesties aangereikt die, op termijn, mogelijk tot een ruimtelijke opwaardering van de site kunnen leiden.
Het herwaarderingsplan wordt / zal worden ter beschikking gesteld op de webpagina's van Stad Poperinge, opdrachtgever van de studie en van de Vlaamse Overheid, Onroerend Erfgoed, premieverlenende overheid.
Ook hier kan de studie geconsulteerd worden.
Versie in afdrukresolutie 600dpi (81,5 MB)
Versie in beeldschermresolutie 72dpi (16,1 MB).