De ruïne is wat rest van een voormalige stenen 19de-eeuwse bovenkruier met stelling, hoofdzakelijk in gebruik als olieslagmolen. Tijdens WOI werd de molen in gebruik genomen door de Duitse bezetter en wordt ze de draaischijf van vervoer over spoor en communicatie. Op het einde van de oorlog wordt de molen sterk beschadigd. Het bijgebouw en de molenromp worden hersteld; evenwel niet meer als werkzame molen. Mede door de oorlogsschade maar vooral ten gevolge van decennia lange verwaarlozing zet het verval in. Gedeeltelijke instortingen in de loop van decennia, een laatste nog in 2007, geven de molenruïne het huidige silhouet.
Bij de bescherming worden het oorlogsverleden van het gebouw en de sterkte als landmark van de ruïne als belangrijkste waarden naar voor geschoven.
Restauratie fase 1 - dringende instandhouding
Een schorende stellingconstructie wordt aangebracht aan buitenzijde van de molen, puin wordt geruimd, en een archeologische prospectie wordt uitgevoerd.
Restauratie fase 2 - restauratie en consolidatie
In deze fase wordt de definitieve consolidatie van de standzekerheid van de ruïne uitgevoerd met een metalen constructie. Op de hoogtes van de voormalige molenzolders worden horizontale structuren aangebracht, waarop - al dan niet rondgaande - passerelles de voormalige niveaus suggereren. Het metselwerk wordt gerestaureerd. Het bijgebouw, de maalderij, wordt tevens als ruïne gerestaureerd, doch hier wordt het dakvolume, verdwenen sedert de bescherming, gereconstrueerd, in hedendaagse vormentaal. De Duitse schuilkelder in de bijruimte wordt gereconstrueerd, waarbij de historische constructieve opbouw als uitgangspunt dient .
uitvoering fase 1 : 2008-2009
samenwerking fase 1 : Benoît Delaey conservatiearchitecten te Brugge en Janiek Degryse, projectarcheoloog c.o. Ruben Willaert bvba te Sijsele
uitvoering fase 2 : 2011-2013
samenwerking fase 2 : Benoît Delaey conservatiearchitecten te Brugge en Architectuur- en Ingenieursbureau Vanacker te Roeselare (stabiliteit)
opdrachtgevend bestuur : gemeente Houthulst
locatie : Molenweg 10, Klerken
beschermd als monument bij MB 01.04.1999